Mikor választunk?

2010-01-31 10:56

Vissza a hírekhez

A Magyar Köztársaság Elnöke kiírta a 2010. évi országgyűlési képviselők választását. Az első forduló időpontja 2010. április 11. a második forduló pedig 2010. április 25. Mindkét napon reggel 6.00 órától este 19.00 óráig járulhatnak a szavazók az urnához.

Az egyéni választókerületben az első választási fordulóban az a jelölt lesz országgyűlési képviselő, aki megkapta az érvényes szavazatoknak több mint a felét, feltéve, hogy a szavazáson a választókerület választópolgárainak több mint a fele szavazott.

Amennyiben az első választási fordulóban nem szavazott a választókerület választópolgárainak több mint a fele, akkor az első forduló érvénytelen. Ebben az esetben a második választási fordulóban mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban indultak, és képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a választókerület választópolgárainak több mint az egynegyede szavazott.

Ha az első választási fordulóban a választókerület választópolgárainak több mint a fele szavazott ugyan, de egy jelölt sem kapta meg az érvényes szavazatoknak több mint a felét, a forduló szintén eredménytelennek számít. Ekkor a második választási fordulóban azok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban az érvényes szavazatoknak legalább tizenöt százalékát megkapták. Ha viszont nincs legalább három ilyen jelölt, akkor az első fordulóban a legtöbb szavazatot elért három jelölt (ha a jelöltek közül bármelyikük időközben visszalép, helyébe másik jelölt nem léphet). Képviselő az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a választókerület választópolgárainak több mint az egynegyede szavazott.

Minden választópolgár 2010. február 12. napjáig megkapja az értesítést a névjegyzékbe történő felvételéről, jelöltet ajánlani pedig 2010. március 19-ig lehet. A névjegyzék megtekinthető a települési polgármesteri hivatalokban, melyre azonban kizárólag 2010. február 10-17. között van lehetőség.Címkék
képviselő   névjegyzék   országgyűlés   OVB   szavazás   választás   választópolgár  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások