NATO-tanfolyam a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisán

2010-08-16 10:05

Vissza a hírekhez

2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség szentendrei Központi Kiképző Bázisa (MH KKB) ad otthont annak a NATO tanfolyamnak, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják iraki hallgatóknak.


2010. augusztus 14. és 27. között a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázis (MH KKB), Szentendre ad otthont a NATO Iskola (NATO School, Oberammergau) azon tanfolyamának, amelyen a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység átfogó módszertanát oktatják. A képzést a NATO Iraki Kiképző Missziója (NTM-I) kezdeményezte az iraki kormányzati intézmények szakemberei és az iraki hadsereg katonái számára. A képzésen 25-en vesznek részt, 23 fő hallgató és 2 fő tolmács.

A tanfolyamot a NATO kiemelten fontosnak tartja, mivel a házi készítésű robbanószerkezetek okozzák a katonai veszteségek több mint 2/3-át napjaink hadszínterein. A tapasztalatok átadása, megvitatása rendkívüli fontos a veszély és a veszteségek csökkentése érdekében.

2010 júliusában 515 iraki állampolgár (89 iraki katona, 30 iraki rendőr és 396 iraki polgári személy) vesztette életét a házi készítésű robbanószerkezetek következtében.

A házi készítésű robbanó szerkezetek elleni tanfolyam a NATO Iskola és a szentendrei Központi Kiképző Bázis közötti együttműködés keretében valósul meg. A tanfolyam költségeit és a nemzetközi szakértőkből álló oktatói állományt a NATO Iskola biztosítja.

A Magyar Honvédség szervezeteiben évente több nemzetközi NATO-tanfolyamot (különleges műveleti tanfolyam, Public Affairs tanfolyam) rendeznek melyek mellett az MH KKB 2008 novembere óta számos C-IED vonatkozású rendezvénynek adott otthont.

A tanfolyam helyszínének kiválasztásában nagy szerepet játszott az, hogy a Magyar Honvédség jelentős eredményeket ért el a házi készítésű robbanószerkezetek elleni tevékenység nemzetközi együttműködéssel megvalósuló oktatásában, egyben előmozdítva a vonatkozó nemzeti képességépítést is.

A tanfolyam jelentős állomása annak az útnak, amelyen a Magyar Honvédség szeretné elérni, hogy a szentendrei Központi Kiképző Bázis regionális képzési hellyé váljon a NATO oktatási-képzési rendszerén belül. 

Forrás: OS (HM)Címkék
honvédség   iskola   közlemény   minisztérium   nato   oktatás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások