Ne szívj tovább! – kampány a dohányzás ellen

2011-12-15 10:00

Vissza a hírekhez

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben. Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják, vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.


Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: a kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem - mint fogalmazott - az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek. Január 1-jétől fellélegezhetünk - hangsúlyozta.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja, felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Az államtitkár a kampány szükségességét lesújtó adatokkal támasztotta alá. Elmondta: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében. Hozzátette: ezek az adatok a szabályozással csökkenthetőek, több életet lehet így megmenteni, mint gyógyítási eljárásokkal.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. Ennek kellett megálljt parancsolnunk – emelte ki az államtitkár.

A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok és matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét. Szeretnénk megértetni a társadalommal azt, hogy füstmentesen sokkal jobb az élet – hangsúlyozta.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője kifejtette: a hatálybalépés azt jelenti, hogy közforgalmú intézmények zárt tereiben nem lehet dohányzó helyet kijelölni. Közoktatási és egészségügyi intézmények esetén, az udvaron is tilos lesz a dohányzás. Elmondta: január 1-jétől három hónapos türelmi idő lép életbe, ez alatt még nem szankcionálják a szabálysértőket.

A kampány során több lépcsőben tájékoztatják az embereket az új szabályozásról, a türelmi időszakban ki kell helyezni a tiltó és felvilágosító táblákat. Az, aki megszegi a szabályozást, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértés esetén 1-2 millió forintra is bírságolhatóak. A prevenció nem okoz majd adókiesést, annak társadalmi haszna két- három év alatt megtérül, forintosítható haszna nagyobb lesz.

Forrás: kormany.huCímkék
dohányzás   egészségügy   jogalkotás   kampány   kormány   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások