Nehogy túl sokba kerüljön a nőnapi virág!

2010-03-05 11:00

Vissza a hírekhez

A jogszabályok alattomos tulajdonsága, hogy ugyan az átlagember nem talál élvezetet a paragrafusok böngészésében, sőt igyekszik kerülni őket, ennek ellenére mégis mindennapi életünk részét képezik, tetteink során, lépten, nyomon találkozunk velük. Ez a helyzet a nőnapi virágajándékozásnál is, mely esetben oda kell figyelnünk arra, hogy ne szedjünk védetté nyilvánított virágot szeretett nőtársainknak.

Nagyon kedvelt virág hazánkban a most életre kelő és talán már nyíló hóvirág, sokan szívesen ajándékoznák ezt a kis kedves növényt. Azt azonban tudnunk kell, hogy a védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló rendelet szerint a hóvirág például az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé tartozik.

A környezetvédelmi tárca vezetője is külön kéréssel fordult most a férfiakhoz, melyben kéri, hogy „ne szedjenek, és ne vásároljanak a védett hóvirágból, hiszen évről évre egyre kevesebb marad ebből a különleges növényből, ráadásul leszakítása súlyos bírságot von maga után.” Természetvédelmi értéke szálanként 10.000 forint, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés. Ha a természetkárosítás tömeges és a védett élő szervezet pénzben kifejezett értéke eléri a 100.000 forintot, akkor már bűntettről beszélünk. Aki ezt megteszi, akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Forrás: kvvmCímkék
bírság   bűncselekmény   EU   jogalkotás   környezetvédelem  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások