Nemzeti Egységes Kártyarendszer: kevesebb igazolvány

2011-02-14 10:00

Vissza a hírekhez

Az állam által kibocsájtott okmányok egységesítését, ezáltal pedig a magunknál hordandó személyazonosítók számának csökkentését tervezi a Kormány az egységes kártyarendszer bevezetésével, amelynek koncepcióját miniszteri biztos felügyeletével dolgozzák ki a szakemberek.


Vetési Iván - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke – ezzel kapcsolatos megbízatása február 1-jétől hatályos és július 31-én jár le. Az egységes kártyarendszer működésének létrehozásához és bevezetéséhez szükséges intézkedések meghozatalának határideje 2012. december 31-e.

A döntés oka, hogy jelenleg nagyon sok típusú, körülbelül hat oldalon át sorolt, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban, amelyek többsége más-más koncepció, technológia alapján készült – mondja a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozására kinevezett miniszteri biztos.

Vetési Iván hangsúlyozta: a cél ezek egységes rendszerbe foglalása, így többek között az azonosításra való alkalmasságuk egységesítése. Az érintett okmányok között van például a személyi igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Hozzátette: az útlevelet nem érintené az egységesítés.

Vetési Iván tájékoztatása szerint a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy például ha valakinek felveszik az adatait egy okmányirodában a személyi igazolványa elkészítéséhez, rendelkezhetne arról, hogy ezeket az adatokat más okmányainak a kibocsátásakor is felhasználhassák, és ne kelljen minden alkalommal külön megadni azokat. Emellett ugyanolyan elektronikai eszközzel lehetne minden kártyát azonosítani. Az állampolgár így kevesebb kártyával azonosíthatja magát különböző helyeken, és a kiállítás, valamint az ügyintézés is lényegesen egyszerűbbé, olcsóbbá válik.

A miniszteri biztos emlékeztetett arra: az új rendszer kiépítésekor azt is meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthető a kártyák száma úgy, hogy ez semmilyen adatvédelmi aggályt ne vessen fel. Példaként említette, hogy a hasonló okmányokat, például a kormánytisztviselői kártyát, a minisztériumi, valamint a parlamenti belépőt váltanák ki egyetlen kártyával. Hangsúlyozta: erre csak akkor van lehetőség, ha mindenhol adottak a technikai feltételek, hiszen ma a kártyák azonosítása többféleképpen történik. A rendszer alapjait jövő év végéig kell kidolgozni.

Forrás: kormany.huCímkék
adatvédelem   elektronikus   hivatal   igazolvány   társadalom   ügyintézés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások