Növelheti‑e az e‑szavazás a választási részvételt?

2011-03-25 10:00

Vissza a hírekhez

Egyre alacsonyabb a részvételi arány az európai parlamenti választásokon, ezért is van egyre nagyobb szükség arra, hogy felkeltsék az európaiak érdeklődését az uniós témák iránt. Sokak szerint több fiatal szavazna, ha az interneten is leadhatnák voksukat. Észtországban már van erre lehetőség.


Fontos kérdés, hogy hogyan tudjuk jobban bevonni a polgárokat az uniós ügyekbe - mondta Silvana Koch-Mehrin, az EP-alelnöke március 17-én azon a szemináriumon, amelyet az internetes szavazásról a Parlament tudományos kérdésekkel és kutatással foglalkozó szerve, a Tudományos és Technológiai Alternatívák Értékelési Osztálya (STOA) szervezett.

Előnyök és hátrányok

Bernd Becker, a STOA-projekt készítőjének előadásából kiderült, hogy az e-szavazás mellett és ellen is számtalan érv sorakoztatható fel.

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv az e-szavazás mellett, hogy ha az interneten már lehet vásárolni, tanulni és hivatalos ügyeket intézni, akkor miért ne lehetne szavazni is? Az e-szavazás emellett olyan fiatalok számára is vonzóvá tenné a választáson való részvételt, akik egyébként nem szavaznának. Emellett ez a megoldás költségkímélő, és az utolsó lépést jelentheti a közigazgatási adminisztráció digitalizálásában.

Az e-szavazás egyik hátrányaként említik, hogy nehéz teljes mértékben garantálni a biztonságot. Mivel pedig a szavazás a demokrácia egyik lényegi eleme, ezért minden hibalehetőséget ki kell zárni. Ha nem biztosítható az átláthatóság, akkor a választó nem tudhatja biztosan, hogy célba ér-e a szavazata, és figyelembe veszik-e a szavazatok összesítésekor.

Barbara Simons IT-szakember, az IBM korábbi kutatója is inkább óvatos a kérdésben. Szerinte vannak biztonsági kockázatok, hogy nem lehet teljes mértékben kizárni a hackelés és a választási csalás lehetőségét. A szakember szerint könnyebb csalni az internetes szavazatokkal, mint internetes bankolás során pénzt lopni valakitől. Hackelés esetén pedig a vírus szavazna, nem pedig a választópolgár - tette hozzá.

Rüdiger Grimm, a Koblenzi Egyetem professzora viszont cáfolta ezeket a kijelentéseket, és szerinte garantálható az internetes szavazás biztonsága. Hozzátette, hogy az e-szavazás azért ösztönözheti a választási részvételt, mert lehetővé teszi, hogy helytől és időtől függetlenül lehessen szavazni.

Észtország, a pozitív példa

A balti országban először 2005-ben lehetett interneten szavazni, azóta parlamenti és európai parlamenti választáson is szavazhatnak így az állampolgárok. A szavazáshoz két PIN kód és az elektronikus aláírást biztosító intelligens kártya szükséges. Az e‑szavazás Észtországban egyre népszerűbb: 2005-ben a szavazatoknak még csak 2%‑át adták le így, 2007-ben viszont már 5,4%, 2009-ben 15%, az idei parlamenti választásokon pedig már 24,3% volt ez az arány. Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy csupán az internetes szavazási lehetőségnek köszönhetően nőtt volna a választási részvétel, de tény, hogy míg 2004-ben a választásra jogosultaknak csak 27%-a vett részt az EP‑választásokon, 2009-ben már 43% volt a választási részvétel.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
eu   európai parlament   internet   szavazás   társadalom   választás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások