Nyilatkozat-háború magán-nyugdíjpénztár ügyben

2011-01-15 12:00

Vissza a hírekhez

Talán nem volt még olyan hírünk, melyben ennyiszer elhangzott volna a nyilatkozat szó. A téma persze a magán-nyugdíjpénztárak és az állami nyugdíjrendszer közötti dilemma. Aki marad, annak személyesen kell nyilatkozni. Ennek megkönnyítése érdekében az ONYF elkészített egy nyilatkozat-mintát, melyet javasol alkalmazni. A Stabilitás-Pénztárszövetség előállított egy alternatív nyilatkozat-mintát is, melyet Jogfenntartó nyilatkozat néven vezetett be a köztudatba, s szintén javasol alkalmazni. És ami ezek után jött nem más, mint egy erről szóló nyilatkozat-dömping mindkét részről.


A Stabilitás szerint a „Jogfenntartó Nyilatkozat”-ot azoknak a magán-nyugdíjpénztár tagoknak javasolt kitölteni, s benyújtani – postán – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság területileg illetékes ügyfélszolgálatához és a számlavezető magánnyugdíjpénztárhoz egyaránt, akik az állami nyugdíjrendszerbe való visszatérés mellett döntenek, azonban, ha valóban szabad választásra lenne lehetőségük nem ezt a kényszerű döntést hozták volna. Ez a nyilatkozat jelzésértékű a Magyar Állam irányába, hogy a nyilatkozatot leadó magán-nyugdíjpénztári tag az állami társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépéséről csak és kizárólag a hatályba lépett jogszabályi korlátozásra figyelemmel döntött, mert ellenkező esetben hátrányt szenvedett volna.

Az említett nyilatkozat érdemi eltérése és lényege a következő szövegrész:

"Arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság vagy bármely más szervezet a 2010. évi CLIV. tv. 36.§-ával megállapított, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 2.§ (6) bekezdésének hatályon kívül helyezéséről vagy megsemmisítéséről rendelkezne jogfenntartással élek, ez esetben magánnyugdíjpénztári tagságomat a jövőre nézve fenn kívánom tartani, és ezt jelen nyilatkozatom aláírásával feltétlenül és visszavonhatatlanul kijelentem. "

Természetesen az ONYF sem hagyta ezt szó nélkül. A hatóság minden kertelés nélkül közli nyilatkozatában, hogy: "Az ONYF ugyanakkor nem gyűjt olyan iratokat és dokumentumokat, amelyekkel a STABILITÁS Pénztárszövetség a törvényhozók figyelmének a felhívását kívánja kezdeményezni." Majd folytatja, miszerint: "[...] az ONYF - ideértve a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveket is - nem tart nyilván és nem továbbít, illetőleg semmilyen eljárásban nem fog felhasználni olyan adatokat, dokumentumokat, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők ezen döntésének körülményeivel, okaival vagy jogfenntartásával kapcsolatosak."

Az ONYF közlemény végén olvasható, hogy: "Az esetleges fennakadások, illetőleg a félreértések elkerülése érdekében az ONYF ez utóbbi - jogfenntartó nyilatkozattal ellátott, illetőleg az egyénileg elkészített - nyilatkozatok átvételének kötelezettségére a mai nap folyamán nyomatékosan felhívta a személyes nyilatkoztatást végző nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek figyelmét."


Érdekességképpen álljon itt mindkét nyomtatvány, melyeket letöltheti Ön is az alábbi linkre kattintva:

ONYF Nyilatkozat minta

Stabilitás - Nyilatkozat magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról

Stabilitás - Jogfenntartó nyilatkozat


További információ és forrás: ONYF / StabilitásCímkék
hatóság   magánnyugdíjpénztár   nyilatkozat   nyugdíj   társadalom   törvény  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások