Oszlik a füst a fővárosi aluljárókban

2010-11-05 10:00

Vissza a hírekhez

Ahogyan azt korábban hírül adtuk, a 2009 tavaszán a játszótéri dohányzás megtiltása ügyében hozott döntés folytatásaként, összhangban az Európai Bizottság ajánlásával, társadalmi igény kielégítése, hosszú távú prevenció és egészségmegőrzés céljából, valamint az aluljárók tisztán tartása érdekében az azokban való dohányzást Budapest közgyűlése megtiltotta. A rendelet értelmében az érintett, összesen 72 fővárosi aluljáróban tilos dohányozni. Szabálysértést követ el, aki a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő aluljáróban dohányzik, mely miatt a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.


Az új rendelkezések hatályba lépését követően kíváncsiak voltunk, hogy a gyakorlatban mennyire lehet betartani és betartatni a szabályokat, ezért megkérdeztük a Fővárosi Közterület-felügyelet Hivatalának Sajtó és Kommunikációs Csoportját, hogy milyenek az eddigi tapasztalataik.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy ténylegesen eléri-e célját a rendelet, azaz eltűnik-e füst az aluljárókból, és mennyire jogkövetők az emberek. A Hivatal tájékoztatása szerint a közterület-felügyelők először tájékoztattak, felhívták a figyelmet, a tilalomra, sikeres kommunikációt folytattak, ezért mostanra már a jelenlétük is elég visszatartó erő. A figyelmeztetéseknek és a tájékoztatásnak köszönhetően jelentősen csökkent az aluljárókban dohányzók száma, kevesebb intézkedésre került sor. Mindezt alátámasztják az eseti ellenőrzések (ahol nincs állandó posztos szolgálat) is. Most már vannak olyan napok, amikor csak 2-3 helyszíni bírságot kell összesen kiszabni, mivel megváltozott a lakosság hozzáállása is.

A tiltás egyesek számára kézzel foghatóvá is vált, ugyanis a pénztárcájukon is könnyített a bírság. Az eddigi legmagasabb helyszíni bírság a maximálisan kiszabható húszezer forint volt, de ez csak kirívó esetben történik, erre példa, hogy egy szabálysértő nem volt hajlandó alávetni magát az intézkedésnek, igazolni sem akarta magát, és csak a rendőr járőr helyszínre hívásának kilátásba helyezésére volt hajlandó a szabálysértés elismerésére. Egyébként eddig 67 esetben került helyszíni bírság kiszabásra összesen 215.000,-Ft értékben, tehát átlagban 3.200,- Ft körüli volt a bírság. Összesen 47 esetben szabálysértési feljelentés tettek meg.

A Hivatal szerint a kezdeményezés egyértelműen sikeresnek minősíthető, mert az aluljárókból eltűntek, illetve visszaszorultak a dohányzók. Fontos, hogy az emberek megértették a szabályozás elsősorban értük, a nemdohányzó többség egészségéért fontos. A közterület-felügyelők jelenléte pedig megerősíti az elindult folyamatot.

Köszönjük a Fővárosi Közterület-felügyelet Hivatalának Sajtó és Kommunikációs Csoportjának tájékoztatóját.


Korábbi hírünket itt olvashatja:

Füstmentes aluljárók a fővárosbanCímkék
bírság   Budapest   dohányzás   hivatal   közterület   önkormányzat   rendelet   szabálysértés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások