Pont kerülhet az eredetiségvizsgálat mizéria végére

2010-02-17 19:13

Vissza a hírekhez

„Tovább pattog az eredetiségvizsgálat labda” címmel korábbi hírünkben a KözIránytű is beszámolt arról, hogy a 2010. január 1-jén hatályba lépett új szabályozás szerint a 2006 előtt vásárolt új és első tulajdonosnál lévő – akár „szalonszűz” – autóknál is kötelezően el kell végezni az eredetiségvizsgálatot a műszaki vizsga keretén belül. Hírül adtuk, hogy a közlekedési szakminisztérium a probléma feloldása érdekében már dolgozik a vitatott szabály ilyen formában való megszüntetésén.

Szollár Domokos, kormányszóvivő szerdán azt nyilatkozta, hogy ténylegesen is hatályon kívül helyezik a fenti, igen rövid életűnek bizonyult rendelkezéseket.

A döntés indokaként azt jelölte meg, hogy „sok panasz érkezett a rendelettel kapcsolatban, amelyben az érintettek azt kifogásolták, hogy az új szabály méltánytalanul nagy terhet ró azokra, akik 2006 előtt vásárolták szalonból, első tulajdonosként a gépjárművüket, és 17 ezer forintért mégis el kell végeztetniük az eredetiségvizsgálatot.”

A közlekedési tárca új rendelete a hírek szerint holnap kerül kihirdetésre, mellyel visszaállítják a január 1. napját megelőző állapotot. Ez persze nem változtat azon a tényen, hogy az autó eladásakor továbbra is kötelező lesz az eredetiségvizsgálat.

A tiszavirág életű szabályozás vesztesei azok az autótulajdonosok, akik január 1-jét követően már elvégeztették és fizettek a hatályos szabályok szerinti vizsgálatért. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormány keresi a méltányos megoldást erre a problémára is, amellyel kárpótolhatná azokat, akik kifizették az összeget. Ennek gyakorlati megoldási lehetőségeként vázolta fel a díj visszafizetését, vagy későbbi időpontban történő beszámítását.

Forrás: kormanyszovivo.huCímkék
autó   díj   eredetiségvizsgálat   IRM   kormány   rendelet   vizsgálat  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások