Reptéri díjak

2010-04-20 11:00

Vissza a hírekhez

Az uniós előírásokon túlmenő repülés- és reptéri biztonsági intézkedésekért a tagállamoknak, nem pedig az utasoknak kellene fizetniük – áll az EP közlekedési bizottságának javaslatában.


A tagállamok továbbra is szabadon megválaszthatnák, hogy a hagyományos reptéri biztonsági intézkedések (fém-, folyadék-, robbanóanyag-detektorok, idomított kutyák használata stb.) költségének mekkora hányadát hárítják az utasokra, az uniós előírásokon túlmenő ellenőrzések – mint például a testátvilágító berendezések használatának – költségeit azonban nem szabadna a fogyasztókkal megfizettetni - javasolja az EP szakbizottsága. A parlament egésze kedden szavaz az Európai Bizottság által javasolt irányelvről.

A képviselők az összes kereskedelmi reptérre kiterjesztenék az irányelv hatályát, ellentétben a tagállamok többségével, amely csak az évi 5 milliósnál nagyobb utasforgalmú légikikötőknél alkalmazná az új előírásokat.

A képviselők átláthatóbbá tennék a repülőjegyárakat is: egyértelműen jelezni kellene, a fizetett ár pontosan mekkora részét fordítják biztonsági intézkedésekre. Jörg Leichtfried (szocialista, osztrák), a téma parlamenti felelőse szerint „Jelenleg olyan rendszer van, amely lehetővé teszi, hogy egyes repülőtereken nagyobb díjat számoljanak fel – nem átlátható a díjak kiszámítása. A biztonsági díjak láthatóbbak lesznek a polgárok számára, és ennek eredményeképpen csökkenni fognak”.

A témáról április 19-én vitázik, április 20-án kedden szavaz az EP.

Repülésbiztonság: az unión kívüli gépekre is figyelne az EU

Hétfőn még egy légi közlekedéssel kapcsolatos téma is napirenden lesz Strasbourgban. A képviselők írásban benyújtott kérdés formájában érdeklődnek az Európai Bizottságtól, mely EU-n kívüli országok hoztak már létre az unióéhoz hasonló feketelistát a biztonságosnak nem nevezhető légitársaságokról, és hogyan lehet jobban tájékoztatni az európai utasokat az esetleges veszélyekről. Az Európai Bizottság 2005 óta folyamatosan frissíti az unióba biztonsági okokból be nem engedhető légitársaságok listáját.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
bizottság   eu   európai parlament   közlekedés   utazás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások