Roma integrációs program Csepelen

2010-03-09 10:00

Vissza a hírekhez

A csepeli önkormányzat 2009 decemberében megalakult Roma Munkacsoportjában a cigány szervezetek öt szakértőjének, valamint az önkormányzat oktatási és szociális intézményei képviselőinek együtt meghatározott célja áttekinteni a helyi roma lakosság helyzetét, és javaslatokat megfogalmazni az önkormányzat számára az integráció érdekében.

Az egyeztetéseken résztvevő cigány szakértők javaslatainak többsége további szakmai mérlegelést igényel, ezért azokról érdemi döntést csak megfelelő előkészítést követően lehet hozni. Ennek megfelelően elvi határozatok születtek az előkészítési munkák irányáról. Az elképzelések másik része azonban olyan intézkedésekre irányult, amelyek már rövidtávon, azaz ebben az évben megvalósíthatók. Az ezekhez szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat képviselő-testülete a legutóbbi költségvetési rendeletében 30 millió forintban határozta meg. A testületi ülésen Jóni Tibor cigány szakértő úgy fogalmazott, hogy az átfogó intézkedéscsomag révén új időszámítás kezdődik Csepelen, amelynek fejlődése elképzelhetetlen a cigány lakosság nélkül. Látni kell a mélyszegénység szubkultúráit, amelyeket megismerni, és amelyekhez közelíteni kellene. Jóni Tibor reményét fejezte ki, hogy az elképzelések a gyakorlatban is megvalósulnak.

A testületi határozatok értelmében végül a csepeli önkormányzat – gazdasági lehetőségeit mérlegelve – támogatta az integrációs program kidolgozását: például kísérleti jelleggel egyes oktatási-nevelési intézményekben pedagógiai asszisztensek foglalkoztatását a roma gyerekek integrációjának segítése céljából.

A kerületi hátrányos helyzetű cigány lakosság foglalkoztatásának támogatása érdekében az önkormányzat oktatási-nevelési, valamint esélyegyenlőségi közfeladatainak ellátásába bevonja az Esély a Megújulásért Szociális, Oktatási és Kulturális Közhasznú Egyesületet (ESAM), továbbá a Kisebbségi Információs és Érdekvédelmi Szervezetet. Ezeket egyúttal az önkormányzat a közfoglalkoztatási tervében, mint potenciális fogadóhelyeket szerepelteti. Szakértő bevonásával azt is megvizsgálják, hogy a csepeli cigány lakosság kulturális és közösségi programjainak fejlesztéséért milyen intézkedések szükségesek.

Mindemellett az ESAM keretén belül működő Csepp Tanoda programjának elkészítésére az oktatási és érdekvédelmi közhasznú egyesületet a polgármester kérte fel.

Forrás: ÖSCímkék
cigány   integráció   program   támogatás   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások