Statisztikai Világnap októberben

2010-07-30 09:10

Vissza a hírekhez

Az ENSZ Statisztikai Bizottságának 41. ülése 2010. október 20-át Statisztikai Világnapnak nyilvánította. A megemlékezések témájaként a statisztika eredményeit, alkalmazását, szakszerűségét és hitelességét jelölte meg.


A magyrországi statisztika egyik atyjaként Keleti Károlyt tartják nyilván. Széles látókörű, európai színvonalú gondolkodó volt, egyaránt kiváló elméleti közgazdászként és statisztikusként, ugyanakkor rendkívüli gyakorlati érzékkel bíró, szervező tehetségű hivatalnok és iparpolitikus. Az 1871-es népszámlálás során feltárt nehézségeket látva, kezdeményezésére jött létre a hazai statisztika törvényi háttere 1874-ben. Ápolta a nemzetközi kapcsolatokat, részt vett a nemzetközi statisztikai kongresszusokon, tevékenyen részt vett a Nemzetközi Statisztikai Intézet létrehozásában.

A Statisztikai Világnapra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is készül. Programjaik között szerepel statisztikai TOTÓ, ünnepi konferencia, statisztkai ki-mit-tud középiskolásoknak, statisztikai témájú diplomamunkák, publikációk díjazása, Fényes Elek díjak, elnöki dicséretek átadása, továbbá október 20-án nyílt nap a KSH-ban.


A Statisztikai Világnap emblémája

A világnap logója egy egyszerűsített diagramot jelképez, amelyet egy öt színből álló, az öt kontinenst szimbolizáló koszorú vesz körül, amely a dinamikusan, gyorsan változó világunkat jelképezi. A három zöld és kék oszlopból álló diagram a hivatalos statisztika három alapelvét közvetíti, amelyek a szolgáltatás, a professzionalizmus és az integritás.

 

További információ: KSHCímkék
eu   KSH   program   statisztika   ünnep  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások