Szükség van a megváltozott munkaképességűekre

2010-09-21 10:00

Vissza a hírekhez

Meglepően nagy az érdeklődés a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása iránt, sok esetben munkaerőhiányra panaszkodnak a cégek. Ez részben a rehabilitációs hozzájárulás emelésének köszönhető, de tartósan elhelyezkedni csak a szakképzett és rehabilitációban részt vett fogyatékos munkavállalók tudnak.


A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) számítása szerint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottságának aránya mélyen átlag alatti, mindössze 6-10% körüli. Ez a hazai munkanélküliségi mutatókat tovább rontja, ráadásul a fogyatékos személyek arányának emelkedése miatt egyre több, a gazdaságban aktívan részt nem vevő felnőttet jelent. Az FSZK szerint önmagában a rehabilitációs hozzájárulás megemelése nem elegendő, a munkaadók a feladatot jól ellátó fogyatékos személyeket keresnek.

A vállalati szférában több ezer fogyatékos és megváltozott munkaképességű személy talált újra állást, de tartós foglalkoztatásuk a munka világára felkészítő szakképzés és a társadalmi beilleszkedést támogató rehabilitáció minőségén múlik – erre kívánja felhívni az érintettek és a szakma figyelmét az FSZK.

A közalapítvány közel tízéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a fogyatékos személyek munkavállalását segítő rehabilitáció és szakképzés támogatásában, szakmai irányításában. Jelenleg fogyatékos felnőttek rehabilitációját, álláskeresését és 429 hátrányos helyzetű fiatal szakmaszerzését támogatjuk 32 oktatási intézmény, valamint jelentős országos civil szervezetek együttműködésével. A KOMP és DOBBANTÓ programunk keretében a szakmaszerzés, míg a hallás- és látássérültek, autisták rehabilitációjában a társadalmi beilleszkedés és álláskeresési támogatás a célunk.

Forrás: OS, Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért KözalapítványCímkék
esélyegyenlőség   képzés   közlemény   munka   munkahely   munkavállaló   vállalat  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások