Tények, tévhitek és tippek a kötelezőről

2010-10-21 10:00

Vissza a hírekhez

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás autónk tartozéka, akár a kerék, nélküle ki sem gurulhatunk a forgalomba, ha mégis megtesszük, súlyos szabálysértést követünk el. A börtöntől nem kell tartanunk, de a rendszám hamar lekerülhet az autónkról. Még a veterán autócsodákat is biztosítani kell, a hétköznapi járművek tulajdonosainak az új szabályozásra, és a téves információk tisztázására kell különösen odafigyelniük.


Arra kérdésre, hogy mi volt a legfurcsább tévhit a biztosítással kapcsolatban, Bardócz Gábor, a pba.hu, a Biztosítók Áruházának szakértője elmesélte, hogy egy biztosított totálkáros autójának vételárát követelte vissza azzal az indokkal, hogy a biztosító a roncsból nem tudhatja megállapítani, mennyit ért a jármű. „A biztosító nem fizetheti vissza a vételárat és új autót sem fog vásárolni. A jármű káridőpont előtti értékét a kocsi vételára, kora és műszaki állapota alapján állapítja meg. Avatott szakemberek dolgoznak a biztosítóknál, különleges, vagy veterán autók esetében pedig a Magyar Veterán Autós és Motor Szövetség (MAVAMSZ) szakértőjét kérik fel.” – mondja a szakértő.

Horváth Krisztián, a Skoda Klub, Nosztalgia Autó és Motor klub szekciójának szakértőjétől megtudtuk, hogy az egyedi, vagy limitált szériás autókra is vonatkozik a törvény. Van úgynevezett hobbiautó és veterán kategória azon ritka autók besorolására, amelyek csak különleges alkalmakkor közlekednek az utakon. Hobbi járműnek minősülhet egy versenyautó, egy feltuningolt show-car, vagy akár egy Porsche 911-es is, young timer járművel 25 éves kortól, míg old timerrel 30 feletti jármű esetén büszkélkedhetünk. A különleges járművek biztosítási díja töredéke a hagyományosnak, hiszen a kockázat is kisebb, kár esetén azonban a MAVAMSZ szakértői mondják ki a végső szót. „Ami egy általános kárfelmérőnek csak egy öreg autó, több tízmilliós érték is lehet. Általunk a pba.hu biztosít Magyarországon olyan lenyűgöző autókat, mint egy Lorenz gyártmányú Skoda Rapid kabrió, Frank Sinatra egykori Rolls Royce-ja, vagy az az 1938-as Riley versenyautó, amelyből összesen 5 példány készült, és mára anyagilag felbecsülhetetlen értéket képvisel.”- mondja Horváth Krisztián.

A hétköznapi járművek tulajdonosainak sincs egyszerű dolguk, az idén életbe lépő új szabályozás értelmében azok, akik 2009. december 31. előtt vásárolták járművüket november 1-től decemberig 1-ig bonthatják fel régi biztosításukat és válthatnak kedvezőbbre. Azoknak pedig, akik 2010. évben vásárolták a járművüket, a kötés napjának évfordulóján 2011-ben lesz esedékes az átkötés. A Biztosítók 50 nappal az évforduló előtt tájékoztatást küldenek a szerződés következő évi díjáról, amit ha az ügyfél máshol akar megkötni, minimum 30 nappal az évforduló előtt fel kell mondania. – mondja Bardócz Gábor, a pba.hu, Biztosítók Áruházának szakértője. Az online alkusz cég képviselője elmondta: „A legfontosabb tisztázni magát a kötelező fogalmát. Ez a biztosítás az általunk harmadik személynek okozott károkat téríti meg, minden egyéb veszélyre, mint például a természeti kár, vagy lopás, a KGFB mellé Casco-t is kötni kell.” A teljes körű casco biztosítás jóval többe kerül a kötelezőnél, amit a mai gazdasági helyzetben sajnos nem mindenki tud megfizetni. Ezt a problémát felismerve számos Biztosító értékesít olyan „rész”, vagy „csökkenetett” szolgáltatást nyújtó Casco-t, ami az adott esetben csak törésre, lopásra vagy elemi kárra térít. A pba.hu, a Biztosítók Áruházának szakemberei örömmel adnak tippeket a KGFB és Casco díjának csökkentésére is, mint például az éves egyösszegű díjfizetés, ami akár 10%-os megtakarítást jelenthet. CASCO esetében, ha a KGFB szerződéssel egyidejűleg kötődik, a biztosító a díjból 5 – 10 % kedvezményt adhat. „A pba.hu-n egyszerűen lehet összehasonlítani az összes biztosító ajánlatát, az online kötés pedig csak 10-15 percet vesz igénybe” – mondja a szakértő.

Forrás: FreePressCímkék
autó   biztosítás   díj   közlekedés   ügyintézés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások