TISPOL európai akció az autóbuszok ellenőrzésére

2011-07-28 10:00

Vissza a hírekhez

A TISPOL – az európai közlekedésrendészeti szervek hálózata – 2011. évi ellenőrzési terve alapján az „European Operation Bus” közlekedésbiztonsági akció európai szintű végrehajtására 2011. harmincadik hetében kerül sor, mely az autóbuszok közúti közlekedésének ellenőrzésére terjed ki.


Az ország  egészére kiterjedő TISPOL ellenőrzés végrehajtására 2011. július 28. és 29. napokon kerül sor.

Az ellenőrzést – a Nemzeti Közlekedési Hatósággal együttműködve – legalább napi 8-8 órában hajtjuk végre országszerte, különböző időpontokban, olyan helyeken, ahol az autóbuszok biztonságos leállításának, és a technikai jellegű ellenőrzések végrehajtásának a feltételei adottak.

Az akció végrehajtásának kiemelt feladata az autóbuszok közúti közlekedésével kapcsolatos szabályok ellenőrzése. Ennek megfelelően a rendőri intézkedések során alapvetően az autóbuszokat és azok vezetőit ellenőrizzük, függetlenül attól, hogy a jármű magyar, vagy külföldi személy üzemeltetésében áll.

Az ellenőrzések a járművezetők és a különböző okmányok ellenőrzésén túl többek között az alábbiakra irányulnak:

  • menetíró berendezésekkel kapcsolatos visszaélések felderítésére,
  • vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok ellenőrzésére,
  • gyorshajtások felderítésére,
  • ittas járművezetők kiszűrése,
  • jármű műszaki állapotának vizsgálatára.

Az ellenőrzések során különösen figyelmet fordítunk arra, hogy a járműveket – nemcsak az autóbuszokat – az előírásoknak megfelelő módon látták-e el hatósági jelzéssel, és a jármű vezetője eleget tett-e azon kötelezettségének, hogy a hatósági jelzés(eke)t [rendszámtáblá(ka)t] a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani.

Forrás: ORFK Szóvivői IrodaCímkék
ellenőrzés   gépjármű   közlekedés   közlemény   orfk   rendőrség   tispol  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások