Tiszavirág védelme a Tisza-folyón és a Tisza-tavon

2011-06-15 10:00

Vissza a hírekhez

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság 2011-es évben is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.


Az egyik ilyen védett rovar faj a TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda), a 13/2001. (V.9.) KÖM rendelet szerint.

A rendelet melléklete a tiszavirág természetvédelmi értékét 2000,- Ft-ban állapította meg egyedenként, ezért az élő és az elhullott egyedek gyűjtése egyaránt tilos.

A védett egyedek állományára fokozott veszélyt jelent a horgászat céljából történő jogellenes elpusztítás, tekintettel arra, hogy e faj napjainkra csak a Tiszán illetve egy-két mellékfolyóján (Körös) található meg.

A természet védelméről szóló 1996. LIII. tv. 43. § (1) bek. alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, ugyanezen jogszabály hely 2. bekezdése alapján a felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.

A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. tv. (Sztv.) 147. § (1) bekezdésének c, pontja értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el és százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

Amennyiben a befogott, begyűjtött példányok összértéke a 20.000 Ft-ot meghaladja akkor a Btk. 316. § (1) bek-be ütköző lopás bűncselekmény is megvalósul. (figyelemmel az értékre lehet vétség vagy bűntett).

Amennyiben az elkövető valamely eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét ássa fel, ebben az esetben akár több 10.000 példányt is elpusztíthat, ebben az esetben a Btk. 281. §-ba ütköző természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is ha jelentős mennyiségű egyedet fog be (ezek mindenkor igazságügyi szakértői kérdések).

A fenti cselekmények megelőzése céljából a kollegák a kapitányság illetékességi területén adatgyűjtést végeznek a Tisza-folyón állandóan tartózkodó személyek között (komposok, kikötősök, hajósok) arra vonatkozóan, hogy mikor várható a tömeges rajzásuk a kérészeknek.

Felvettük a kapcsolatot a területükön tevékenykedő természetvédelmi egyesületekkel, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel ugyanezen kérdésben.

Így a tiszavirág tömeges rajzásának időpontja behatárolható lesz, ebben az időben fokozott járőrszolgálatot fognak végezni a kollegák az illetékességi területünkön, illetve azokon a mesterséges vizeken ahol együttműködési megállapodások szerint ellenőrzési tevékenységet folytathatunk.

Abban az esetben amennyiben az ellenőrzés során védett kérészt találunk a horgásznál, akkor a cselekménytől függően szabálysértési vagy büntető feljelentést teszünk, illetve nyomozást fogunk elrendelni.

Mindegyikünk érdeke, hogy ez a hazánkban is ritka állatfaj megmaradjon az utánunk következő generációnak is, Ők is tudjanak gyönyörködni a Tisza virágzásában!

Forrás: Tiszai Vízirendészeti RendőrkapitányságCímkék
állatvédelem   bűncselekmény   hatóság   környezetvédelem   rendelet   rendőrség   Tisza   víz  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások