Tovább pattog az eredetiségvizsgálat labda

2010-02-05 16:57

Vissza a hírekhez

Kellemetlen meglepetésként ért sok autótulajdonost a 2010. január 1-jén hatályba lépett új szabályozás, amely szerint a 2006 előtt vásárolt új és első tulajdonosnál lévő autóknál is kötelezően el kell végezni az eredetiségvizsgálatot a műszaki vizsga keretén belül. Az egyébként sem párfilléres eljárás során így még majdnem 20.000,- forintot vesznek ki az autótulaj zsebéből abban az esetben is, ha autóját a fenti időpont előtt vette szalonból, és végig forgalomban, az ő tulajdonában volt a jármű.

A téma pikantériája, hogy a labda továbbpattogott, az ügy egy legalább három résztvevős vitában megfenekleni látszik. Az új rendelkezésekre a hivatalos indokolás szerint az azonosító adatok ellenőrzése érdekében van szükség. A jogszabályváltozás előtt azonban értetlenül áll a Gazdasági Versenyhivatal is, közleményük szerint a jogalkotók az új elképzelésekről előzetesen nem kérték ki a versenyhatóság véleményét, holott a versenytörvény értelmében a GVH elnökével egyeztetni kell minden olyan tervezett intézkedést és jogszabály-koncepciót, illetve tervezetet, amely érinti a hivatal feladatkörét. „Visszás, hogy sem az igazságügyi, sem a közlekedési tárca nem tett eleget egyeztetési kötelezettségének, miközben a végrehajtott jogszabályváltoztatások nyilvánvalóan érintették bizonyos piaci tevékenységek gyakorlásának feltételeit.” – áll a Versenyhivatal tájékoztatásában. „A versenyhatóság szerint amennyiben az eredetvizsgálatra fordított összköltség szintje bármilyen okból nem lenne csökkenthető, az eredetiség ellenőrzési kötelezettség eltörlése vagy a szolgáltatás piaci alapokra helyezése is megfontolandó a szabályozó részéről.”

A közlekedési szakminisztérium a probléma feloldása érdekében már dolgozik a vitatott szabály ilyen formában való megszüntetésén, azonban a sajtóértesülések szerint ezzel szemben az igazságügyi tárca fejezte ki nemtetszését. A labda tehát továbbpattog, ki tudja most hová, de addig is mélyen a pénztárca mélyére nézhetünk.Címkék
autó   díj   eredetiségvizsgálat   IRM   jogalkotás   közlekedés   rendelet   vizsga  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások