Új lendület a gyermekvédelemben – állami, egyházi és civil összefogással a gyermekekért

2011-05-06 10:00

Vissza a hírekhez

Az, hogy Magyarországon nagy változások és átfogó reformok előtt áll a szociális ellátások és szolgáltatások rendszere, valamint a gyermekvédelmi, gyermekjóléti szféra is, az ma már nem titok, de ennek részletei még kidolgozás alatt állnak. A folyamatban mérföldkőnek tekintendő az ÁGOTA Országos Közhasznú Alapítvány által szervezett, 2011. május 5-én, Szegeden a fogadalmi templomban (Dóm) megtartott első országos konferenciája, melyet mintegy 1300 érdeklődő kísért figyelemmel a helyszínen.


Az ÁGOTA Alapítvány a Szeged-Csanádi Egyházmegyével, valamint a Csongrád Megyei Önkormányzattal és a Dél-alföldi Regionális Hatáskörű Módszertani Gyermekotthonnal együttműködésben országos gyermekvédelmi konferenciát szervezett Szegeden, melyre a Köztársasági Elnök is meghívást kapott, jelen lenni személyesen nem tudott, de levelében küldte jókívánságait a konferencia résztvevőinek.

A konferencia címe kifejezte a tanácskozás mondanivalóját, de egyben a gyermekvédelmi ellátó rendszer jövőbeni irányát is: „Az állam, önkormányzatok és egyház valamint a civil szféra összefogásának jelentősége a magyar gyermekvédelemben”. A konferencia témájának üzenete, hogy a társadalmi összefogás sürgető és nélkülözhetetlen. A családból kiemelt gyermekek értékalapú szocializációjának megléte vagy hiánya illetve, a velük való emberi és szakmai bánásmód szemléletmódjának újraértékelése, egyben záloga is annak, hogy milyen jövőt kínálunk számukra. Az erre a célra való összefogás, feladatvállalás és felelősség megosztás fontosságát szimbolizálják személyes jelenlétükkel és gondolataik megosztásával plenáris előadóink, akik jelen társadalmunk változásainak meghatározó szerepvállalói is egyben.

A konferencia nyitó előadását maga az alapítvány elnöke, Kothencz János tartotta, aki részletesen bemutatta a szervezet gyermekvédelmi tevékenységét, és egyben a náluk már bevált gyakorlatokat elemezve iránymutatást is adott a jövő gyermekvédelmi összefogásához. Az általuk kidolgozott KÁSZPEM rendszer több éves múltra tekint vissza, azonban egyben egy új szemléletmódot is jelent. Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család -és Ifjúságügyért Felelős Államtitkára előadásában szintén a változás szükségességét hangsúlyozta, és szót ejtett a kormány politikai programjában is hangsúlyos együttműködések konkrétumairól, terveiről.

A kormány már rendelkezik a szociális ellátórendszer új koncepciójával, mely a jövőbeli sarkalatos szociális és gyermekvédelmi jogszabályok alapját képezheti. Ezt a dokumentumot Ön is letöltheti a Szociális Klaszter honlapjáról IDE KATTINTVA.

A gyermekvédelmi szakellátás átalakításának alapvető célja, hogy egy működésében rugalmasabb, hatékonyabb, a gyermekek szükségleteihez sokkal inkább alkalmazkodni, a gyermekek jogait még inkább érvényre juttatni képes rendszert hívjunk életre. Középpontjában – amennyiben a gyermek érdeke ezt kívánja – a szakellátásba kerülés folyamatának gördülékenyebbé tétele, az egyéni szükségletek magasabb szintű érvényesülése, a szolgáltatások oldaláról a letisztultabb profil és a minőségi szolgáltatás biztosítása áll. Ezen célkitűzések a gyermekek jogainak azon érvényesülését segítik elő, amely a gyermek minőségi, lehetőleg családban történő, vagy családias formában megvalósuló helyettesítő gondozására, egyéni fejlődésének minél magasabb szintű támogatására irányulnak. Mindezt azzal együtt szem előtt tartva, hogy lehetőleg minden gyermek csupán a szükséges ideig tartózkodjon a rendszerben. A javasolt módosítások csak a feladatellátás szakmai kereteire vonatkoznak, a gyámügyi igazgatás rendszerét, annak szabályozását nem érintik.Címkék
család   gyermek   gyermekvédelem   jogalkotás   konferencia   minisztérium   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások