Új törvények, új lehetőségek a sportfinanszírozásban

2011-07-05 10:00

Vissza a hírekhez

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának vezetője és Fazekas Attila, az államtitkárság sportigazgatási főosztályvezető-helyettese is előadást tartott azon a hétfői szakmai konferencián és munkanapon, amely a társasági adókedvezmények nyújtotta lehetőségekről szólt.


A Magyar Sport Házában tartott rendezvényen, a sportért felelős államtitkár a sportfinanszírozás új rendszeréről, annak céljairól és eszközeiről mutatott be gyakorlati útmutatót. Czene Attila előadásában elmondta, hogy a július 1-én a Magyar Közlönyben is megjelent a társasági adókedvezmények részleteit szabályozó kormányrendelet és NEFMI-díjrendelet. Ennek köszönhetően tehát, ha valamely vállalkozás, vagy cégtulajdonos úgy dönt, hogy az öt látványcsapat-sportág − a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong − valamelyikének utánpótlás-nevelésére, versenyeztetésével kapcsolatos díjainak csökkentésére, létesítmény-fejlesztésére, vagy esetleg sport célú tárgyi eszköz beruházásra támogatást ad, akkor a felajánlott összeg mértékével csökkenthető lesz a támogatást adó cég adóalapja.

A sport ágazatának felelős vezetője gyakorlati példákkal is magyarázta az új rendeletet, illetve az országgyűlés határozott támogatását méltatta. Ezzel kapcsolatban kifejtette: „Ezen törvénymódosítás új távlatokat nyit a magyar sportéletben”. Az országgyűlési szavazást, melyet 2011. június 27-én fogadtak el 208 igen és kilenc nem szavazattal Schmitt Pál köztársasági elnök hitelesítette kézjegyével, a kormányrendeletet pedig Orbán Viktor miniszterelnök írta alá.

Fazekas Attila, a társasági adó változásának gyakorlati alkalmazása témakörében szólalt fel. A főosztályvezető-helyettes kiemelte: „A vállalkozás, vagy a társaság leírhatja a támogatás összegét adóalapjából, majd a csökkentett adóalapból még a támogatás mértékével egyező adókedvezményt is igénybe vehet”. Hozzátette: „Ez a kettős kedvezmény tehát valójában egy reálhozammal kecsegtető befektetési forma”. A támogatható szervezetek köréről elmondta, hogy az új adóváltozás által támogathatók lesznek az amatőr és hivatásos sportszervezetek vagy azokat támogató közhasznú alapítványok, valamint egyes sport-köztestületek, így a Magyar Olimpiai Bizottság és a látvány-csapatsportágak sportszövetségei is.

Forrás: Sportért Felelős Államtitkárság, kormany.huCímkék
adó   jogalkotás   kedvezmény   kormány   minisztérium   sport   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások