Újabb bürokráciacsökkentő intézkedések a Kormány előtt

2011-08-31 10:00

Vissza a hírekhez

Szerdán kerül a Kormány elé a Magyary terv részeként az a programcsomag, melynek célja, hogy jelentősen csökkentse az állampolgárokra nehezedő bürokratikus terheket – ismertette keddi sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszámolt a szeptember 1-jével életbelépő változásokról is.


Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy a korábban elindított Egyszerű Állam Programmal elsősorban a vállalkozások számára kínáltak olyan megoldásokat, melyekkel 100 milliárd forintos megtakarítást érhettek el, elsősorban a bürokráciacsökkentés révén. A szerdai nap folyamán a Kormány elé kerülő programcsomagnak viszont az a jelentősége, hogy annak segítségével a minden egyes állampolgárra nehezedő adminisztrációs és bürokratikus terhek csökkennek majd jelentős mértékben – szögezte le az államtitkár.

Rámutatott arra is, hogy az intézkedések kidolgozói három fő célkitűzést kívánnak megvalósítani: egyrészt az adminisztratív kötelezettségekből következő terhelés jelentős csökkentését, másrészt a bürokrácia nyelvezetének egyszerűsítését, harmadrészt pedig azt, hogy az állampolgárok életének ilyen módon történő könnyítése ne jelentsen többletterhelést az államapparátusra nézve.

A fent említett terv előkészítéseként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium összeállította annak a 232 gyakori ügytípusnak a listáját, amelyekben az állampolgárok a leggyakrabban találkoznak az állammal és a hatóságokkal, és melyek elintézését kívánják egyszerűsíteni a jövőben – fogalmazott Kovács Zoltán, hozzátéve: ez legalább 1200 olyan konkrét eljárást jelent, ahol várható majd az adminisztratív terhek visszaszorulása. Ilyen területek többek között: a munkavállalás, a munkanélküli ellátás, az adózás, a mezőgazdasági ügyek, a szociális ellátások, a közoktatás, felsőoktatás, egészségbiztosítási ellátások, az ingatlannal kapcsolatos ügyek, a gépjárművel kapcsolatos ügyek és a családügyek – említette Kovács Zoltán.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy amennyiben a Kormány a szerdai ülésén jóváhagyja a tervet, akkor annak elemei a következő másfél év folyamán valósulhatnak majd meg.

A szerdai kormányszóvivői tájékoztatón a szeptember 1-jével életbelépő változásokról is felvilágosítást adott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Mint elmondta, többek között az eddigi szociális alapú gázár- és távhőár - támogatás helyébe lép a lakásfenntartási támogatás, mely az eddigiekhez képest több embernek teszi majd lehetővé a támogatás igénybevételét. Emellett változnak az álláskeresési járadékra vonatkozó szabályok, átalakul a bérpótló juttatás, adót kell fizetni a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után, változik a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére, bűncselekménynek számít majd a sporthuliganizmus.

A változások között Kovács Zoltán megemlítette a szeptember elsején induló tanyafejlesztési programot és a szintén akkortól igényelhető Agrár Széchenyi Kártyát is, illetve tájékoztatott a korábban eltörölt közigazgatási versenyvizsga újraindulásáról is.

A szeptember elsejével bekövetkező változásokról bővebben a csatolt dokumentumban olvashatnak.

Forrás: KIM - Sajtóiroda, Kormany.huCímkék
fejlesztés   hatóság   hivatal   jogalkotás   kormány   közszféra   minisztérium   ügyintézés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások