Újabb információcseppek az akciós nyugdíjról

2010-11-22 18:54

Vissza a hírekhez

"A családi adórendszer és a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának bevezetésén túl újabb kormányzati intézkedés ismeri el a dolgozó anyákat. Fontos ígéretét teljesíti a kormány a nők számára biztosított kedvezményes nyugdíjazás lehetőségének megteremtésével. Január elsejétől valamennyi nő számára 40 év munkaviszony után teljes összegű öregségi nyugdíj jár, ebbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő is, legfeljebb 8 év időtartamban. Az intézkedés 2011-ben 24 ezer nőt érint.


A kormány benyújtotta az Országgyűlés elé az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú ás más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint január elsejétől külön életkori megkötés nélkül mehetnek nyugdíjba azok a nők, akik 40 év munkaviszonnyal rendelkeznek. A nyugdíjba vonulók számára teljes összegű nyugdíjat biztosít a kormány, ezzel is elismerve a dolgozó nők családi szerepvállalását, különösen a gyermeknevelés terén betöltött szerepét.


A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak (terhességi gyermekágyi segély, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás folyósítási időszaka) is, összesen legfeljebb 8 év időtartammal számítva. A benyújtott törvényjavaslatról várhatóan december 20-án dönt az Országgyűlés.


Az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint családban való helytállásának elismerése, így a tanulmányokkal töltött időszak, a munkanélküli ellátás ideje, valamint az ápolási díj folyósításának időszaka a 40 éves munkaviszonynak nem képezi részét.

A kedvezményes nyugdíjazási lehetőség a kormány reményei szerint elő fogja segíteni az érintett nők további családi szerepvállalását, ezzel együtt pedig javíthatja a fiatalabb gyermekes anyák munkaerőpiaci részvételének feltételeit is.

A kormány emellett a részmunkaidőben dolgozó nők után fizetendő társadalombiztosítási járulék 27 %-ról 20 %-ra történő csökkentésével is támogatja, illetve elismeri a dolgozó anyák kettős helytállását. Az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés már elfogadta, a kedvezményes részmunkaidős foglalkoztatás szintén 2011. január 1-jén életbe lép."

Forrás: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős ÁllamtitkárságCímkék
jogalkotás   jogosultsági idő   kormány   közlemény   minisztérium   munka   nyugdíj   szolgálati idő   társadalom  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások