Újabb nekifutás az eredményes szabálysértési eljárások érdekében

2010-07-12 09:30

Vissza a hírekhez

Januárban arról számoltunk be, hogy módosították a szabálysértési törvény egyes rendelkezéseit. Hosszú ideje problémát okoz, hogy a gyakorlatban a jegyző előtt folyó eljárások – kiemelt tekintettel a tulajdon elleni szabálysértésekre – rendre eredménytelenül záródnak, az eljárások nagy részét meg kell szüntetni. Ennek oka az volt, hogy a jegyzők és a hivatali apparátus sem nyomozati jogkörrel, sem ehhez szükséges gyakorlattal és kapacitással nem rendelkezik ahhoz, hogy forró nyomon felgöngyölíthesse az ügyeket. Éppen ezért módosították a törvény több pontját nem is oly régen, melytől a nagyobb eredményesség elérését várták.

Alapvető módosítás volt januárban, hogy az illetékességi szabályok a korábbiakhoz képest a „fejük tetejére álltak”. Ez azonban épp a feljelentő/ sértett előnyére szolgált. Ez idáig az elkövető lakóhelye szerinti jegyző járt el ezen ügyekben, most pedig fő szabályként az elkövetés helye szerinti jegyző jár el. A közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslat szerint a régi rend visszaállítását javasolják.

A jelenlegi módosítási javaslat nagy változásokat vetít elő a tulajdon elleni szabálysértések területén. A javaslat szerint, aki 20.000 forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást, orgazdaságot, továbbá ugyanezen értéket meg nem haladó kárt okozva készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélést, csalást, szándékos rongálást követ el, elzárással vagy 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ugyanez a sors vár arra is, aki 20.000 forintot meg nem haladó vagyoni hátrányt okozva hűtlen kezelést követ el, úgyszintén aki a fenti cselekmények elkövetését megkísérli.

Mérföldkőnek számít a törvény elfogadása esetén az, hogy ezen szabálysértések a jövőben a bíróság hatáskörébe tartoznának. Ugyancsak jelentős újítás, hogy a fent nevezett szabálysértési feljelentéseket a tervezet szerint a rendőrségnél kell megtenni, ha mégis máshol tették meg, akkor azt a rendőrséghez haladéktalanul továbbítani kell.

A törvénymódosítási csomagot a Kormány sürgősséggel az Országgyűlés elé terjesztette.


Korábbi, témába vágó híreinket itt olvashatja

Szabálysértési jó tanácsok
A fák védelmében
Érték-egybefoglalás – mint a népmesében
A paragrafus az utcán hever - ki felel a közterületekért?Címkék
bíróság   bírság   btk   bűncselekmény   büntetés   jegyző   jogalkotás   rendőrség   szabálysértés  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások