Választási iránytű I. – Szavazás külföldön

2010-02-23 09:30

Vissza a hírekhez

Az országgyűlési választásokhoz közeledve érdemes áttekinteni, hogy mi a teendője annak, aki nem hazánkban szeretné leadni voksát.


Talán sokan nem tudják, de nem fosztjuk meg magunkat a szavazás lehetőségétől akkor sem, ha a szavazás napján nem tartózkodunk Magyarországon. Mind az első, mind a második fordulóval kapcsolatban elmondhatjuk, hogy külföldi tartózkodása idején, a Magyar Köztársaság nagykövetségén vagy főkonzulátusán leadhatja szavazatát. Azonban, hogy ezt maradéktalanul meg is valósíthassa, néhány követelménynek eleget kell, tennie, melyet az alábbiakban foglalunk össze:

A külképviseleti névjegyzékbe vételét 2010. március 19-ig kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a település jegyzőjétől). Ha meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is benyújthatja kérelmét úgy, hogy az 2010. március 19-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolja magát, és mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak 2010. március 19-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy a külképviseleti névjegyzékből törölje és vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.

Ha a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően szeretné megváltoztatni külföldi szavazásának helyszínét, ugyancsak 2010. március 19-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy egy másik külképviselet névjegyzékébe tegye át.

Fontos tudnivaló, hogy a külföldi szavazás időpontjai a következőképpen alakulnak:

  • az első fordulóban az amerikai kontinensen 2010. április 3, a többi földrészen április 4
  • a második fordulóban az amerikai kontinensen 2010, április 24., a többi földrészen április 25.

Amennyiben Ön külföldön kíván szavazni, ajánljuk figyelmébe a külképviseleti szavazás helyszíneit, melyet az alábbi linken olvashat:

Külképviseleti szavazás helye és ideje

További információ: valasztas.huCímkék
külföld   külképviselet   névjegyzék   OVB   szavazás   választás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások