Választási iránytű II. – Szavazás igazolással

2010-02-23 15:26

Vissza a hírekhez

Tájékoztatónk azoknak szól elsősorban, akik ugyan hazánkban, de nem lakóhelyükön szeretnének voksolni.


Önnek lehetősége van az országgyűlési választásokon a lakóhelyétől eltérő helyen szavazni, amennyiben időben beszerzi a szükséges igazolást. Igazolást személyesen vagy meghatalmazottja útján 2010. április 9-ig kérhet a lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a település jegyzőjétől). Ha meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is kérhet igazolást úgy, hogy a kérelem 2010. április 6-ig megérkezzen a lakóhelye szerinti helyi választási irodába. Ha mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon fogja megkapni. Ha az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg megkapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon fogja megkapni.

Ha az igazolás kiadását követően meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szeretne szavazni, 2010. április 8-ig kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy vegye vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. A korábban kapott igazolást le kell adnia!

Az igazolással a szavazás napját megelőzően az igazoláson feltüntetett településen a helyi választási irodában vagy a szavazás napján az igazoláson feltüntetett címen található szavazóhelyiségben a szavazatszámláló bizottságtól kérheti névjegyzékbe vételét.

Az igazoláson szerepel, hogy Ön melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát. Az igazolást feltétlenül vigye magával, mert csak annak átadásával engedi szavazni a szavazatszámláló bizottság. (Ha mindkét fordulóra igazolást kapott, amikor először jelenik meg az igazoláson feltüntetett településen a helyi választási irodában vagy a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben, az igazolását nem vonják be, hanem lebélyegezve visszaadják Önnek annak érdekében, hogy a másik fordulóban is szavazhasson.)

Az igazolással szavazásra kijelölt szavazóhelyiségek címét megtalálja a valasztas.hu honlapon.Címkék
igazolás   jegyző   országgyűlés   OVB   szavazás   választás  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások