Visszaszorítaná az állatkísérletek számát az EP

2010-09-13 13:01

Vissza a hírekhez

Kevesebb állaton végeznek tudományos kísérleteket, ha hatályba lép az Európai Parlament által szerdán megszavazott új jogszabály. A képviselők egyensúlyba hoznák az állatok védelmét és a betegségek leküzdése érdekében folytatott kutatásokat.


A képviselők a Tanáccsal korábban egyeztetett szöveget fogadtak el, így a jogszabályt a tagállamok az EP által megszavazott formában hagyják majd jóvá. Az EU-országoknak két évük lesz arra, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.

A jogszabály szerint a nemzeti hatóságoknak minden egyes kísérletnél értékelniük kell annak az állatokra gyakorolt hatását, és alternatív megoldásokra, valamint az állatoknak okozott fájdalom minimalizálására kell ösztönözniük. Szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az emberszabású majmokon végzett kísérletekre is.

Továbbra is használhatnak majd fel állatokat alapkutatásra és például emberi, állati és növénybetegségek kutatására, gyógyszertesztelésre, a nemzeti kormányok pedig - bizonyos, tudományosan igazolható esetekben - eltérhetnek egyes szabályok alkalmazásától, feltéve, hogy erről a Bizottságot értesítették, és a többi tagállamnak nincs kifogása.

A képviselők indítványára fájdalomszint-kategóriákat is meghatároztak. Eszerint csak olyan állatot lehetne újra felhasználni kísérleti célokra, amely korábban legfeljebb közepes szintű fájdalmat volt kénytelen elszenvedni.

Forrás: Európai ParlamentCímkék
állat   állatvédelem   eu   európai parlament   jogalkotás   kísérlet  

Hozzászólások:


Hozzászólások

További hozzászólások