Nyugdíj elötti felmentési idő

Szeretném megkérdezni, hogy mennyi felmentési idő jár és abból mennyit kötelező ledolgozni.
Adatok:2010.12.31-ével érem el a 40 éves munkaviszonyt.2010.12 hóban töltöm az 59.élet évemet.
Hugi

Kedves Hugi!

Attól függ, hogy milyen jogviszonyban áll. Egyébként a gyakorlat szerint sok esetben nyugdíjazás esetében a felek közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt/ közalkalmazotti/ közszolgálati jogviszonyt, ilyenkor nincs felmentési idő sem.

Az egyes jogszabályok hasonló módon kezelik a nyugdíjazás esetén történő munkáltatói rendes felmondást. Mind a Munka törvénykönyve (Mt.), a Közalkalmazotti törvény (Kjt.), mind pedig a Köztisztviselői törvény (Ktv.) tartalmazza, hogy felmentésre/ felmondásra lehetőség van, ha nyugdíjasnak minősül.

A Ktv. szerint a felmentési idő legalább két hónap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg. Az Ön esetében (amennyiben köztisztviselő) tehát ez 8 hónap lesz. A köztisztviselőt a felmentés időtartamának legalább a felére a munkavégzési kötelezettség alól mentesíteni kell, erre az időtartamra átlagkeresetre jogosult.

Ha Mt. hatálya alá tartozó munkavállaló, akkor munkáltatói rendes felmondással megszüntethető a munkaviszony. A felmondási idő az Mt. szerint legalább harminc nap, az egy évet azonban nem haladhatja meg és ettől érvényesen eltérni nem lehet. A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele.

A Kjt. szerint a felmentés esetén a felmentési idő legalább hatvan nap, de a nyolc hónapot nem haladhatja meg, így amennyiben Ön közalkalmazott, úgy 8 hónap lehet a felmentési idő, melynek legalább a felére köteles a munkáltató a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól.

A gyakorlatban ezeket az időket "visszafelé" szokták számolni. Azaz ha megvan az az időpont, amikortól megállapítható a nyugdíjjellátás, attól visszafelé számolva meghatározható, hogy mikor lehet a felmentés lehetőségével élni úgy, hogy a felmentési/ felmondási idő letelte után azonnal folyósítsák a nyugdíjat. Ezen kalkulációk elkerülése végett gyakorlatiasabb, ha közös megegyezéssel szüntetik meg a jogviszonyt.

Üdvözlettel: KözIránytű

Vissza a kérdésekhez

Hozzászólások:

Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!
Még nem tag? Regisztráljon!

Vissza a kérdésekhez
  • Hírlevél feliratkozás
Név:
E-mail:


Hozzászólások

További hozzászólások