Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzési jogköre

Tisztelt Köziránytű
Véleményem szerint jogtalan intézkedés miatt fordulok Önökhöz egy meglehetősen bonyolult kérdés tisztázása miatt-ui. egyetlen hivatalos szervtől nem kaptunk eddig kielégítő választ. A helyzet miatt,azt szeretném megtudni, hogy a NFH alkalmazottjai jogosultak-e ZÁRTKÖRŰ RENDEZVÉNYT ellenőrizni, mint egy sima -éppen működő - vendéglátói egységet bármilyen helyzetben ??? Megjegyzem :megtudtuk, hogy az ellenőrök szabálytalan módon, nem meghívott vendégként jutottak be a rendezvényre és egy idősebbnek látszó,FIATAL KORÚT is becsempésztek.Azt tudom, hogy ez szabálytalan eljárás, de nem találom a jogi leírást és természetesen az ide vonatkozó paragrafusokat sem. Tisztelettel kérem Önöket- ismereteik alapján - tájékoztassanak a szabályokról, a leírt paragrafusokról-van-e egyedi szabály a zártkörű rendezvényekre, mi a joga a rendezőnek, mi a joga a rendezvényt szervezőnek,vonatkoznak-e az általános szabályok az ilyen rendezvényekre? Ha ez nem áll módjukban, kérem segítsenek a rendeletek megtalálásában. Segítségüket előre is köszönöm
Tisztelettel
Garaczi Sándor
Garaczi Sándor

Kedves Sándor!

Olyan fogalom, mint "zártkörű rendezvény", nincs meghatározva jogszabályi szinten, noha a gyakorlatban sokszor hivatkoznak rá. Ha ez egy üzletben (pl. vendéglátóhelyen) volt nyitvatartási időben, akkor a rendezvény nem lehet zártkörű, így meghívó sem kell hozzá. Ha pedig nyitvatartási időn túl volt valamilyen összejövetel, akkor az már nem üzletként funkciónál (ha ott nem folyik kereskedelmi tevékenység).

Az NFH az üzletet természetesen ellenőrizheti, sőt próbavásárlást végezhet. A próbavásárláshoz a fogyasztóvédelmi hatóság közreműködő személyt vehet igénybe. Ez tehát nem jogszabályellenes. Amit tudni kell, hogy a közreműködő személy részére a közreműködést igénybe vevő fogyasztóvédelmi hatóság megbízólevelet állít ki, amely tartalmazza a közreműködő személy nevét, továbbá azt, hogy mely vállalkozásnál milyen típusú ellenőrzésben vehet részt. Próbavásárlás esetén a fogyasztóvédelmi hatóság az ellenőrzési jogosultságát a próbavásárlás befejezésekor köteles igazolni.

Az ellenőrzés alá vont pedig az eljárással kapcsolatban is észrevételeket tehet, melyet az ellenőrzők kötelesek az ellenőrzött kérésére a jegyzőkönyvbe még a helyszínen rögzíteni. Ha nem született még a konkrét ügyben döntés, akkor a felmerült kifogásokat, vagy az eljárás kapcsán felmerült panaszokat javaslom utólag írásos nyilatkozatban, az ellenőrzési jegyzőkönyvhöz a hatóságnak megküldeni, mely még befolyásolhatja a döntésüket. Ha döntöttek az ügyben, de még nem jogerős a döntés, akkor marad a fellebbezés, amennyiben nem ért egyet a döntéssel.

Üdvözlettel: KözIránytű

Vissza a kérdésekhez

Hozzászólások:

sasgabor 2016-05-30 19:27
Tisztelt Címzett!

Azt szeretném megtudni, hogy az általam üzemeltetett italboltban tarthatok-e nyitvatartási időben "zártkörű rendezvényt"? Létezik-e Zártkörű rendezvény? Ha igen a rendőrség felé jeleznem kell-e? Mire kell figyelnem, mi a kötelezettségem (számlaadás, ajtón felirat, csak meghívott jöhet el) válaszát előre is köszönöm
érdeklödö 2013-04-16 20:28
Tisztelt köziránytű
Ha egy vendéglátó helységben zártkörű rendezvényt tartanak és ott alkoholt árulnak úgy hogy se blokkot (nincs nevükön pénztárgép)se nyugtát nem tudnak ki állítani az bűncselekmény-e?
Kell-e engedélyt kérni zártkörű rendezvényhez ha az nem saját tulajdonú vendéglátó helységben akarják tartani?( vendéglátó helység az önkormányzati tulajdonban van és csak bérlik a helységet)
A ha a Tesco-ból vásárol a bérlő alkoholt számlával vagy anélkül azt árulhatja-e azt a zártkörű rendezvényen?
válaszukat előre is köszönöm
Vissza a kérdésekhez


Hozzászólások

További hozzászólások