Öröklési problémák

2011-04-10 22:00

Vissza a történetekhez

Olvasónk arra keresi a választ, hogy vajon mit tehet, ha elhunyt rokona gondnoka nem kellően együttműködő a hagyatéki eljárás során.

Van e feladata a gyámügynek akkor,ha a gondnokolt elhunyt,gondnok nem hajlandó elszámolni a törvényes örökösnek? Mindenki a másikra mutogat,a közjegyző végzése alapján egyedüli örökös vagyok.Ki és hogyan segíthat nekem abban,hogy megkapjam a gondnoktól azokat az értékeket,amik engem illetnek és önként a gondnok nem hajlandó visszaadni. Mi ennek az ügynek a menete? Kihez forduljak?Címkék
gyámügy   örökös   örökség  

Hozzászólások:
jamesz 2011-04-13 08:27
A Gyámhivatal a gondnokolt halála után kiad egy határozatot a gondnokság megszűnéséről, de ettől függetlenül a gondnokság a haláleset esetében automatikusan meg is szűnik. Ezzel egyidejűleg a hagyatéki eljárás lezárultától kezdődően 15 napon belül a gondnoknak elszámolási kötelezettsége van a törvényes örökösök felé.. A Gyámhivatal feladata ebben az esetben itt lezárul. Amennyiben a végzés alapján sem hajlandó együttműködni a gondnok, abban az esetben sajnos csak polgári peres eljárás során lehet az igényt érvényesíteni.
A végelszámolásról a 149/1997 (IX.10) Korm. sz. végrehajtási rendeletben lehet bővebben olvasni.
Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!
Még nem tag? Regisztráljon!


Hozzászólások

További hozzászólások